Tule mukaan keskustelemaan tukea tarvitsevan läheisesti ikääntymisen kokemuksista, toiveista ja tavoitteista.
Kohti elämän iltaa -tilaisuus on tarkoitettu tukea tarvitsevien ihmisten vanhemmille, sisaruksille, ystäville ja sukulaisille sekä kaikille elämässä tärkeille ihmisille.
11.4. luvassa tietoa ja keskustelua tukea tarvitsevan läheisemme ikääntymisestä. Aiheita avaamassa mukana Jyrki Pinomaa ja Heikki Suvela. Heikki tulee kertomaan meille kokemuksiaan ikääntymisestä. Jyrki avaa omia ajatuksiaan teemasta isänä ja läheisenä.
Tällä hetkellä ilmoittautuminen on käynnissä sarjan ensimmäiseen tapahtumaan, mutta kaikki päivämäärät kannattaa jo laittaa kalenteriin.
🔵Ikääntyvän läheiseni tukena: tiistaina 11.4.2025 kello 9-12
🔵Mukana elämän muutoksissa: tiistai 27.5.2025 klo 9-12
🔵Kohti elämän iltaa -seminaari: torstai 16.10.2025 klo 9-15
Kaikki tilaisuudet ovat maksuttomia.
Paikka:
Tulppaanitalo 1 krs. Pinninkatu 51, 33100 Tampere tai Teams -verkkoalusta, osallistua voi siis joko paikan päällä tai verkossa.
Tukiliiton valitusmallipohjat on päivitetty vastaamaan uutta vammaispalvelulainsäädäntöä
Tarvitsetko apua ja tukea muutoksenhakuun? Löydät Tukiliiton sivuilta valitusmallipohjat asumisen tuesta, henkilökohtaisesta avusta, liikkumisen tuesta, asunnon muutostöistä ja avustuksesta oman auton hankintaan sekä omaishoidon tuesta.
Mallit sisältävät pohjatekstiä, jota tulee muokata omaan tilanteeseen sopivaksi. Asumisen tukea koskeva valitusmalli on kokonaan uusi, ja se soveltuu erityisesti tilanteeseen, jossa asumisen tukea haetaan itse valittuun yksittäiseen asuntoon.
Äänestäminen on tärkeä kansalaisoikeus. Tässä selkokielisessä jutussa kerrotaan, miten toimit vaalipäivänä äänestyspaikalla. Juttu on ilmestynyt Kehitysvammaisten Tukiliiton Leija-lehdessä 1/2025 ja nyt se on luettavissa myös verkossa.
Pääsiäissavityöpajaan kutsumme mukaan erityisesti vammaisia lapsia ja nuoria.
Erityisen tuen piirissä oleville lapsille ja nuorille suunnatussa pääsiäissavipajassa teemme pääsiäisaiheisia saviteoksia, jotka voidaan maalata värillisillä savilietemaaleilla.
Savipajassa on esillä malleja ja valmiita kaavakuvia tukemaan työskentelyä, mutta voit myös päästää mielikuvituksesi valloilleen ja tehdä teoksen omien ideoidesi, luonnostesi ja kuviesi pohjalta!
Savityöt jätetään kuivumaan Pyykkituvalle. Töiden kuivuttua ne poltetaan ja saat valmiit teoksesi noin kuukauden kuluttua itsellesi muistoksi tämän vuoden pääsiäisestä ja ilahduttamaan seuraavien vuosien pääsiäisiä!
Aloitamme pajan muovailemalla ja rakentamalla saviteoksia. Ehdit tehdä ainakin yhden teoksen.
Teosten aihe on pääsiäinen
Tunnin lopuksi maalaamme työt värillisillä savilietemaaleilla.
Aikaisempaa kokemusta savityöskentelystä ei tarvitse olla, mutta savipaja soveltuu myös jo pidempää savitöitä tehneille. Edellytämme osallistujilta itsenäisen toiminnan taitoa tai henkilökohtaista avustajaa.
Lisätiedot: Tila on esteetön. Vammaistyöntekijät toimivat yleisavustajina. Ohjaajana Enni Kömmistö. Vapaaehtoinen maksu pajasta Yhteisvastuukeräykselle.
Tietoa paikasta:
Pyykkitupa sijaitsee Håkansbölen kartanonpuistossa Ojangon ja Hakunilan kaupunginosissa.
Julkisilla ja kävellen: Bussi 719K kulkee Hakunilan kirjastolta Kimokuja-pysäkiltä Ravurinpolku-pysäkille. Kävelymatkan pituus Ravurinpolku-pysäkiltä Ratsumestarintien kautta Pyykkituvalle on 250 m. Kävelymatkan pituus Hakunilan ostoskeskukselta Ravurinpolkua ja Ratsumestarintietä pitkin Pyykkituvalle on 900 m.
Pysäköinti: Henkilöautojen pysäköinti tapahtuu kartanoalueen pysäköintialueella
Kaipaatko pysähtymistä ja vertaistukea pitkäaikaissairaan lapsen tai nuoren vanhempana?
Tule mukaan MinD-voimauttavan hevostoiminnan vertaistukiryhmään. Ryhmä on suunnattu vanhemmalle, jonka lapsella tai nuorella on krooninen sairaus, mikä vaikuttaa perheen elämään ja arkeen tavalla tai toisella.
Mikä on MinD?
MinD on voimavarakeskeinen ryhmänohjausmenetelmä, mikä toteutetaan osittain eläinavusteisesti hevosen kanssa. Ryhmätapaamisten tavoitteena on antaa arkeen voimaa ja jaksamista vertaistuen ja voimavarakeskeisen ohjauksen avulla. Huomioithan, ettei ryhmätapaamisissa ratsasteta.
Missä?
MinD-vertaistukiryhmä järjestetään Nummenmäen hevostilalla Nurmijärvellä, osoitteessa Nummenniityntie 285, Nukari.
Milloin?
Ryhmä kokoontuu seuraavina ajankohtina:
pe 28.3. klo 10-12
pe 4.4. klo 10-12
pe 11.4. klo 10-12
pe 25.4. klo 10-12
Hinta:
Yhteensä 109 euroa/osallistuja, osallistumismaksu maksetaan ilmoittautumisen jälkeen.
HUOM! Suoritan MinD-ohjaajan pätevöitymisopintoja ja ryhmän ohjaus sisältyy opintoihin. Opiskelualennus hinnassa huomioitu.
Kulttuuri kuuluu kaikille. Kaikilla on oikeus kokea ja harrastaa taidetta ja kulttuuria sekä liikuntaa, vaikka oma taloudellinen tilanne olisikin tiukka. Ratkaisuksi tähän on kehitetty Kaikukortti.
Olemme työ- ja päivätoiminnoissa päässeet osaksi Kaikukortti-kokeilua ja asiakkaamme voivat hakea korttia käyttöönsä toimintakeskuksesta. Kaikukortti on jo käytössä 100 kunnassa ja nyt meillä Vantaalla ja Keravallakin. Kokeilu kestää vuoden 2025 loppuun.
Kaikilla työ- ja toimintakeskusten asiakkailla on mahdollisuus hakea kaikukorttia, mikälikokee olevansa tiukassa taloudellisessa tilanteessa.
Kortin saa toimintakeskuksesta, jossa rekisteröimme sen käyttöön.
Kortti on henkilökohtainen eikä se maksa mitään.
Kaikukortti-kohteissa asiakkaan mahdollinen avustaja tai tulkki pääsee maksutta sisään
Kaikukortilla voi hankkia ilmaisia pääsylippuja esimerkiksi festivaaleille, teatteriin tai konsertteihin! Kaikukortilla voi päästä ilmaiseksi myös kansalaisopiston kursseille. Tällä hetkellä Vantaalla kortilla pääsee mm. Heurekaan ja ilmailumuseoon. Kohteet lisääntyvät koko ajan hankkeen edetessä. Kannattaa katsoa myös muiden kuntien Kaikukortti -kohteet, kuten Helsingin ja Espoon kohteet, joissa tarjontaa on enemmän.
Nyt siis kannattaa reippaasti lähteä kokeilemaan Kaikukorttia, jotta saamme kortin pysyväksi toiminnaksi myös Vantaan ja Keravan alueella. Jos kaipaat lisätietoa, voit kysyä omasta työ- ja toimintakeskuksesta ohjaajilta asiasta.
Sosiaaliturvaopas 2025 päivitetty uuden lain pykälillä
Tukiliiton sosiaaliturvaopas vuodelle 2025 on julkaistu. Oppaasta löytyy tietoa myös uudesta vammaispalvelulaista. Opas kertoo tiiviissä muodossa vammaisten henkilöiden palveluista ja tukitoimista.
Palvelut ja tukitoimet on ryhmitelty asiakokonaisuuksiin, joita ovat muun muassa vammaispalvelut ja muut sosiaalihuollon palvelut, varhaiskasvatus, palkkatyö, edunvalvonta ja terveydenhuolto.
Myös järjestöjen yhteinen sosiaaliturvaopas on päivitetty.
Ensitietoverkosto kutsuu verkkotapaamiseen toivon äärelle
Miten tuoda toivoa ensitiedon hetkiin ja sen ylläpitäminen oikeastaan tarkoittaa? Toivo ensitiedon hetkissä -verkkotilaisuudessa 14.3. etsitään vastauksia.
Vastaa kyselyyn vammaisten henkilöiden oikeussuojakeinojen käytöstä
Ihmisoikeuskeskus selvittää kyselyllä vammaisten henkilöiden kokemuksia oikeussuojakeinojen käytöstä. Oikeussuojakeinoilla tarkoitetaan muun muassa oikaisuvaatimuksen tekemistä tai muutoksenhakua saamaansa päätökseen.
Kysely on tarkoitettu yli 16-vuotiaille vammaisille henkilöille, jotka ovat viiden viime vuoden aikana hakeneet jotakin seuraavista palveluista:
henkilökohtainen apu
kuljetuspalvelu (liikkumisen tuki)
Kelan tulkkauspalvelu.
Kyselyyn vastaaminen vie noin 10–15 minuuttia.
Tarvittaessa voit vastata kyselyyn, joka on tehty helpolla suomen kielellä.