ACCESS Tampere Next Generation Culture Festival on uuden sukupolven kansainvälinen tapahtumakokonaisuus, joka toteutuu Tampereella 20.–22. huhtikuuta 2023.
Suomen omaishoidon verkosto: Omaishoitajan tukena – työkaluja mielen hyvinvoinnin vahvistamiseen
Sosiaali- ja terveysalan järjestöt tarjoavat monenlaista tukea omaishoitajille. Suomen omaishoitajien verkoston ajankohtaiset tiedotteet kokovat yhteen tiedon esimerkiksi tapahtumista ja kampanjoista.
Uusi vammaispalvelulaki hyväksyttiin eduskunnan täysistunnossa – Voimaantulo lokakuun alussa 2023
Eduskunta on hyväksynyt esityksen uudeksi vammaispalvelulaiksi. Esitystä muutettiin eduskunnan perustuslakivaliokunnan (PeV) sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan (StV) käsittelyssä merkittävästi. Lainsäädäntömuutosten vaikutuksia tulee seurata tarkasti ja reagoida mahdollisiin puutteisiin.
Kutsu tutkimukseen ”Ohipuhumisen kokemukset vammaisen henkilön arjessa”
Kulttuuriantropologian opiskelija Itä-Suomen yliopistosta kutsuu mukaan tutkimukseen, joka käsittelee ohipuhumista. Millaisia kokemuksia sinulla on siitä, että vammainen henkilö voi kohdata syrjiviä puhetapoja ja käytäntöjä?
Me Itse ry:n seminaarissa Tukiliiton vammaispalvelujen asiantuntija Anne Saarinen kertoo uudistuvista vammaispalveluista. Luvassa myös näkemyksiä hyvinvointialueista ja lopuksi syntyneitä kysymyksiä varten paneeli.
Pitkä talvi on takana ja aurinko hellii meitä.
Kehitysvammaistyössä seurakuntaklubi kokoontuu jälleen 3.3. Mukaan mahtuu uudet ja vanhat osallistujat. Myös kehitysvammaisten läheisten kahvihetket jatkuvat Tikkurilan kirkolla 22.2.
Maalikuussa 15.3. sinulla on mahdollista tulla kuuntelemaan seminaaria ilmastonmuutoksen vaikutuksesta vammaisten ihmisten elämään Tikkurilan kirkolle. Etävierailijoita seminaariin tulee jopa Grönlannista ja Afrikasta saakka.
Tule ja ota myös ystäväsikin mukaan. Yhdessä on mukava olla.
Talvisin terveisin
Kristiina-diakoni
Grönlannista päiväntasaajalle: Näkökulmia vammaisten ihmisten arkeen muuttuvassa ilmastossa
Hybridiseminaari Tikkurilan kirkossa (Asematie 12a, Vantaa) tai etäyhteydellä ke 15.3.2022 klo 13.00-16.00
Miksi vammaisten elämä Grönlannissa on muuttunut mahdottomaksi? Mikä on donitsimalli? Millaisia ratkaisuja muuttuvaan ympäristön ja ihmisen suhteeseen löydämme yhdessä?
Seminaarin puhujat käsittelevät ilmastonmuutosta erityisesti vammaisten ihmisten näkökulmasta ja etsivät ratkaisuja kestävämmän elämäntavan löytämiseksi. Taiteen ja erilaisten ihmisten elämäntarinoiden kautta rakennamme myös myötätuntoista suhtautumista luonnon ja erilaisissa elämäntilanteissa elävien ihmisten välille. Seminaarissa vierailemme etäyhteydellä Afrikassa ja Grönlannissa, kuulemme musiikkia ilmastonmuutoksesta ja näemme ilmastonmuutosta käsittelevää taidetta. Asiantuntijoina seminaarissa ovat vaikuttamistyön asiantuntija Niko Humalisto Suomen Lähetysseurasta, vammaistyön pastori Ivalo Haima Grönlannin kirkosta ja kestävän kehityksen asiantuntija Jari Visto Step -opintokeskuksesta.
Seminaari on osin englanninkielinen ja tulkataan viittomakielellä.
Ilmoittautumiset 10.3.2023 mennessä
Kehitysvammaisten läheisten vertaistapaaminen
Tikkurilan kirkolla (Asematie 12a)
ke 22.3. klo 10.00-11.30
Vapaata kahvittelua ja kuulumisten jakamista kaikille, joita kehitysvammaisuus eri tavoin koskettaa.
Seurakuntaklubi
Tikkurilan kirkolla (Asematie 12A)
pe 3.3. klo 17.00-19.00
Kaikille avoin klubi-ilta, jossa voi tavata ystävät, puuhailla yhdessä, laulaa ja hiljentyä. Mukana diakoni Kristiina Tuohimaa ja seurakunnan vapaaehtoisia.
Lisätietoa ja tiedot taksikyydeistä tai 050 433 4232
Vantaan seurakunnat saivat tukea näkövammaisten nuorten palkkaamiseen
Vantaan seurakunnat saivat tukea näkövammaisten nuorten palkkaamiseen.
Lue lisää millaista työtä 20-vuotias Juulia tekee Korson seurakunnassa.
Järjestöjen kannanotto: Uusi vammaispalvelulaki tarvitaan turvaamaan eri ikäisten ja eri
tavoin vammaisten ihmisten yhdenvertaiset palvelut
Eduskunta päättää perjantaina 24.2.2023 uuden vammaispalvelulain hyväksymisestä tai hylkäämisestä. Me allekirjoittajajärjestöt haluamme tuoda esiin, että lakiesitystä on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja perustuslakivaliokunnassa (PeV) kehitetty hyvään suuntaan, ja laki tulee hyväksyä nyt.
Vammaispalvelulain uudistus etenee eduskunnan täysistunnon äänestykseen
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta (StV) on yksimielisesti hyväksynyt mietinnön uudesta vammaispalvelulaista. Esitykseen on loppumetreillä lisätty muun muassa säännökset työtoiminnasta.
Hetkittäin-hanke tarjoaa valmennusta ammattilaisille
Hetkittäin-valmennus on maksutonta ja se tapahtuu etänä. Valmennukseen valittujen kotiyhteisöjen ohjaajien tulee osallistua kaikkiin kahdeksaan etätapaamiseen ja kahteen omaseurantajaksoon.
Selkokeskus: Onko eduskuntavaalien ehdokkailla uskallusta kertoa tavoitteistaan selkokielellä?
Politiikan kieltä moititaan usein hankalaksi. Demokratian kannalta on kuitenkin tärkeää, että jokainen saa tietoa esimerkiksi vaaleista itselleen ymmärrettävällä tavalla. Kehitysvammaliiton Selkokeskus haastaa tulevien eduskuntavaalien ehdokkaita ja puolueita viestimään selkokielellä.
Vammaislainsäädännön uudistus otti askeleen eteenpäin – PeV edellytti vielä muutamia täsmennyksiä
Eduskunnan perustuslakivaliokunta (PeV) piti sääntelytapaa riittävän täsmällisenä, edellytti muutoksia hengityslaitteen varassa elävien ihmisten asemaa koskeviin säännöksiin ja painotti seurannan välttämättömyyttä.
Juuri sinulle -kirjanen kertoo kahdeksan erityisperheen tarinan
Kehitysvammatuki 57 ry on julkaissut Juuri sinulle – kasvoja erityisyydelle -kirjasen, johon on koottu yhteen kahdeksan erityisperheen tarinat. Kirjanen tarkoitettu tueksi uuden tilanteen edessä oleville erityisperheille ja se on vapaasti luettavissa verkossa.
Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteistyössä toteuttava Selkeästi meille -hanke etsii osallistujia saavutettavuuden iskuryhmiin, jotka haluavat vaikuttaa sähköisiin palveluihin. Toiminnassa kohdataan palveluiden kehittäjiä ja ylläpitäjiä, testataan ryhmän valitsemia sovelluksia ja itsepalvelupäätteitä ja kerrotaan mielipiteitä niistä.
Itsepalvelupäätteitä tai -automaatteja ovat esimerkiksi
pikaravintolan tilauslaite
kirjaston lainausautomaatti
joukkoliikenteen lippuautomaatti.
Mitä iskuryhmässä tehdään?
Iskuryhmissä tutkitaan sovelluksia ja automaatteja ja annetaan niistä palautetta palvelun ylläpitäjälle. Toivomme osallistujilta halua vaikuttaa erilaisiin sähköisiin palveluihin. Lisäksi on hyvä, että osallistuja osaa käyttää älypuhelinta tai tietokonetta ja nettiä. Iskuryhmä on suunnattu ihmisille, joilla on kehitysvamma tai muu erityisen tuen tarve.
Kokoontumiset
Iskuryhmiä järjestetään Helsingissä keväällä ja syksyllä 2023. Kevään ensimmäinen iskuryhmä kokoontuu neljä kertaa 3 tuntia kerrallaan. Iskuryhmä järjestetään Kehitysvammatuki 57 ry:n Ystävätuvalla Helsingin Kalliossa. Osoite on Läntinen Brahenkatu 2, 4. kerros. Toinen tapaamiskerta sovitaan ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla menemme testaamaan itsepalveluautomaattia.
Kokoontumisajankohdat:
kerta maanantaina 27.2. kello 15–18
kerta maanantaina 6.3. kello 15–18
kerta maanantaina 13.3. kello 15–18
kerta maanantaina 20.3. kello 15–18
Ryhmään voi osallistua läheisen, avustajan tai tukihenkilön kanssa.
Saavutettavuuden iskuryhmä on Selkeästi meille -hankkeen toimintaa!
Saavutettavuuden iskuryhmän järjestää Selkeästi meille -hanke. Hankkeessa edistetään sitä, että kaikkien olisi helppo käyttää sähköisiä palveluita ja laitteita. Selkeästi meille -hanke on Kehitysvammatuki 57 ry ja Kehitysvammaliitto yhteinen valtakunnallinen hanke. Hanke toimii vuosina 2020-2023
Sopisiko iskuryhmän toiminta osaksi toimintaanne?
Järjestämme iskuryhmiä neljä vuoden 2023 aikana. Olisiko toiminnassanne jokin valmiina oleva ryhmä, joka haluaa vaikuttaa sähköisiin palveluihin? Ole yhteydessä minuun, jos toiminta sopisi osaksi toimintaanne. Kerron lisätietoja myös iskuryhmän toiminnasta ja siihen hakemisesta joko sähköpostilla tai puhelimella 044 901 3213.
Selkeästi meille -hankkeen puolesta iloisin yhteistyöterveisin,
Vammaispalvelulakiesitys etenee eduskunnassa – Esitykseen on tehty useita parannuksia
Sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti muun muassa ikääntymisrajauksen poistoa, asiakasmaksurasituksen vähentämistä ja yhdenvertaisempaa osallisuuden tukea vapaa-ajalle. Mietintöluonnos etenee seuraavaksi perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.
Tunnetko hyvän porukan, joka sopisi Meidän markkinoille? Meidän markkinat on tapahtuma, jonne ovat tervetulleita työ- ja toimintakeskukset, joissa valmistetaan käsitöitä ja taidetta.
Tulossa keväällä verkkoluentosarja ”Tukea erityislapsen murkkuiän myllerryksiin” (Teams) ja Murkkutapaaminen perheille 18.2.2023 Tampereella, Tulppaanitalossa.
Keko-valmennus on terveyttä ja hyvinvointia edistävä elintapavalmennus työikäisille kehitysvammaisille henkilölle ja heidän ohjaajilleen. Hae mukaan ryhmäsi kanssa.
Tukiliitto ja Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH ry) järjestävät vertaislomia eli tuettuja lomia. Lomia on sekä kehitysvammaisille aikuisille että perheille, joissa kehitysvammainen tai vaikeasti vammainen lapsi.